SKŁADNIKI:
500 ml tłustego mleka
200 ml śmietanki 36%
200 g cukru
8 żółtek
2 owoce mango
Przygotowanie
W dużym garnku gotujemy wodę i wstawiamy drugą miskę do kąpieli wodnej.
W misce ucieramy na pulchną masę żółtka z cukrem. Zagotowane mleko wlewamy stopniowo do żółtek ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Całość schładzamy w zimnej wodzie nadal mieszając.
W oddzielnym naczyniu ubijamy zimną śmietankę i łączymy z wystudzoną już masą.
Owoce mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mango miksujemy blenderem i łączymy z masą na lody. Chłodną masę wlewamy do maszynki do lodów i ucieramy 45-60 minut. Lody przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz