wtorek, 13 maja 2014

Lody z owoców mango




SKŁADNIKI:
500 ml tłustego mleka
200 ml śmietanki 36%
200 g cukru
8 żółtek

2 owoce mango

Przygotowanie

W dużym garnku gotujemy wodę i wstawiamy drugą miskę do kąpieli wodnej.
W misce ucieramy na pulchną masę żółtka z cukrem. Zagotowane mleko wlewamy stopniowo do żółtek ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Całość schładzamy  w zimnej wodzie nadal mieszając.

W oddzielnym naczyniu ubijamy zimną śmietankę i łączymy z wystudzoną już masą.

Owoce mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mango miksujemy blenderem i łączymy z masą na lody. Chłodną masę wlewamy do maszynki do lodów i ucieramy 45-60 minut. Lody przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 12 godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz