niedziela, 13 października 2013

Zupa krem z pietruszki



SKŁADNIKI:

0,7kg pietruszki
2 duże ziemniaki
bulion drobiowy
śmietanka 36%
plasterki boczku
garść pestek dyni
świeżo mielony pieprz i sól


Gotujemy bulion na kurczaku z warzywami. Obieramy pietruszkę i ziemniaki. Warzywa kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Bulion powinien zakrywać warzywa max 1 cm ponad ich poziom. Gotujemy 25-30 minut na małym gazie aż warzywa będą miękkie. Studzimy a następnie miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni, również na suchej patelni smażymy plastry boczku aż bardzo dokładnie się zrumienią. Gorący krem dekorujemy boczkiem i posypujemy pestkami dyni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz