niedziela, 1 września 2013

Gulasz wieprzowy z dynią hokkaido


SKŁADNIKI:

gulasz wieprzowy z szynki
dynia hokkaido
cukinia
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pomidory w puszcze
koncentrat pomidorowy

suszona kolendra
sól, świeżo mielony pieprz
opcjonalnie ostra papryka
oliwa

kasza jaglana
uprażone płatki migdałów


Dynię kroimy w kostkę, skórkę można zostawić - jest jadalna. Cukinię oraz mięso kroimy w większą kostkę, cebulę w pióra.

Dynię przyprawioną solą i pieprzem wykładamy na blachę, polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku 20 minut w 180C. W tym czasie na patelni smażymy partiami i przekładamy do żaroodpornego naczynia: cebulę, następnie mięso przyprawione kolendrą oraz czosnkiem. Cukinię smażymy na oliwie i zostawiamy na oddzielnym talerzu. 

Dynię przekładamy do naczynia z mięsem i cebulą. Dodajemy pomidory w puszcze oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ewentualnie ostrą papryką.

Wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut na 190C. Pod koniec pieczenia dodajemy cukinię. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną posypaną płatkami migdałów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz