SKŁADNIKI:
gulasz wieprzowy z szynki
dynia hokkaido
cukinia
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pomidory w puszcze
koncentrat pomidorowy
suszona kolendra
sól, świeżo mielony pieprz
opcjonalnie ostra papryka
oliwa
kasza jaglana
uprażone płatki migdałów
Dynię kroimy w kostkę, skórkę można zostawić - jest jadalna. Cukinię oraz mięso kroimy w większą kostkę, cebulę w pióra.
Dynię przyprawioną solą i pieprzem wykładamy na blachę, polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku 20 minut w 180C. W tym czasie na patelni smażymy partiami i przekładamy do żaroodpornego naczynia: cebulę, następnie mięso przyprawione kolendrą oraz czosnkiem. Cukinię smażymy na oliwie i zostawiamy na oddzielnym talerzu.
Dynię przekładamy do naczynia z mięsem i cebulą. Dodajemy pomidory w puszcze oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ewentualnie ostrą papryką.
Wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut na 190C. Pod koniec pieczenia dodajemy cukinię. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną posypaną płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz