SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyżki wody zimnej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
400 g szpinaku
1 duży ząbek czosnku
300 g szynki
suszone pomidory
ser ricotta
300 g szynki
suszone pomidory
ser ricotta
1 jajko
śmietana 18%
śmietana 18%
sól ,pieprz
oliwa
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 12 minut w 180st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 12 minut w 180st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
Farsz
Szynkę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie. Przekładamy do miski. Na patelni krótko smażymy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Przeciskamy ząbek czosnku. Następnie szpinak odsączamy na durszlaku i dodajemy do szynki. Suszone pomidory kroimy w kostkę, razem z ricottą mieszamy z szynką i szpinakiem. Farsz wykładamy na upieczone ciasto. Wylewamy na wierzch wymieszaną śmietanę z jajkiem.Wstawiamy do piekarnika na 200st na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz