SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyżki wody zimnej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
3 średnie cukinie
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
ser ricotta
1 mozzarella
1 duży ząbek czosnku
ser ricotta
1 mozzarella
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 12 minut w 180st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
Farsz
Cebulę kroimy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce z dużymi oczkami i odsączamy z soku. Na oliwie smażymy cebulę, dodajemy cukinię, doprawiamy tymiankiem. Pod koniec smażenia przeciskamy czosnek. W misce mieszamy ricottę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przestudzoną cukinię. Mozzarelle kroimy na plasterki.Na upieczony spód wykładamy farsz, układamy kawałki mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 200st na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz