niedziela, 24 listopada 2013

Tarta z cukinią i ricottą


SKŁADNIKI:

Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyżki wody zimnej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy

Farsz:
3 średnie cukinie
1 cebula
1 duży  ząbek czosnku
ser ricotta
1 mozzarella
2 jajka
sól ,pieprz, tymianek
oliwa



PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 12 minut w 180st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.

Farsz

Cebulę kroimy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce z dużymi oczkami i odsączamy z soku. Na oliwie smażymy cebulę, dodajemy cukinię, doprawiamy tymiankiem. Pod koniec smażenia przeciskamy czosnek. W misce mieszamy ricottę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przestudzoną cukinię. Mozzarelle kroimy na plasterki.Na upieczony spód wykładamy farsz, układamy kawałki mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 200st na 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz