SKŁADNIKI:
500ml mleka
laska wanilii
8 żółtek
150g cukru
300ml śmietanki 36%
240g chałwy
sezam
W kąpieli wodnej ucierać żółtka z cukrem na pulchną masę. Mleko zagotować z wanilią. Wlewać mleko stopniowo do żółtek cały czas ucierając. Gotować do momentu aż masa zgęstnieje. Masę wystudzić nadal mieszając.
Śmietankę ubić mikserem. Chałwę rozdrobnić z odrobiną mleka i dodać do śmietanki. Miksować chwilę na gładką masę. Połączyć z zimną masą jajeczną. Całość wstawić do lodówki i schłodzić. Wlać do maszynki do robienia lodów, ucierać 30-40 minut aż lody będą gładkie i gęste. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. (W przypadku braku maszynki do lodów należy masę co jakiś czas wyjmować z zamrażalnika, przemieszać aby nie powstała zwarta, twarda masa)
Sezam do dekoracji uprażyć na suchej patelni. Z cukru zrobić karmel, zrobić dekorację. Do reszty karmelu dodać odrobinę wody i zrobić sos karmelowy.
Gałki lodów udekorować, polać sosem karmelowy i posypać sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz