niedziela, 24 listopada 2013

Krem z marchwi z imbirem



SKŁADNIKI:

0,6kg marchewek
1 łyżka masła
1 mała pietruszka
kawałek świeżego imbiru
bulion drobiowy
śmietanka 36%
plasterki boczku
świeżo mielony pieprz i sól


Gotujemy bulion na kurczaku z warzywami. Obieramy pietruszkę i marchew. Warzywa kroimy w plastry,podsmażamy na maśle, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Bulion powinien zakrywać warzywa max 1 cm ponad ich poziom. Gotujemy 30-35 minut na małym gazie aż warzywa będą miękkie.Ścieramy do zupy imbir. Studzimy a następnie miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na suchej patelni smażymy plastry boczku aż bardzo dokładnie się zrumienią. Gorący krem dekorujemy boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz