SKŁADNIKI:
1 puszka ciecierzycy
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki pasty tahini
1 łyżka soku z cytryny
50 ml oliwy
łyżeczka soli
pół łyżeczki sproszkowanego kuminu
Pasta tahini może być kupna. Można ją zrobić samemu. Na suchej patelni prażymy 4 łyżki sezamu, następnie miksujemy na gładką masę dodając 3 łyżki oleju sezamowego.
Do miksera przekładamy odsączoną ciecierzycę, przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, sól i kumin. Miksujemy na gładką masę z oliwą, można dodać odrobinę wody jeśli będzie za gęste.
Przekładamy do półmiska, polewamy przed podaniem oliwą, można posypać słodką papryką. Podajemy z warzywami i pitą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz