poniedziałek, 2 lutego 2015

Mus czekoladowy




SKŁADNIKI:

200 g gorzkiej czekolady
5 łyżki wody
50 g masła
3 duże jajka
50 g cukru pudru
120 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej

Polewa czekoladowa

60 g masła
4 łyżki śmietany kremówki
2 czubate łyżki cukru
3 łyżki kakao


W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z wodą, dodać masło. Po rozpuszczeniu odstawić do przestudzenia.

Rozdzielić żółtka od białek. Białką ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. W oddzielnej misce ubić śmietanę kremówkę.


Do czekolady dodawać pojedynczo żółtka i miksować. Dodać połowę ubitego białka i miksować na małych obrotach. Na koniec delikatnie wymieszać łyżką masę czekoladową z ubitą śmietaną kremówką oraz pozostałym białkiem. Przelać do foremek, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce dzień przed podaniem.


W małym rondelu rozgrzać masło, dodać cukier i kakao. Przygotowaną polewę przestudzić, polać  godzinę przed podaniem mus czekoladowy i wstawić do lodówki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz