SKŁADNIKI:
200 g gorzkiej czekolady
5 łyżki wody
50 g masła
3 duże jajka
50 g cukru pudru
120 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Polewa czekoladowa
60 g masła
4 łyżki śmietany kremówki
2 czubate łyżki cukru
3 łyżki kakao
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z wodą, dodać masło. Po rozpuszczeniu odstawić do przestudzenia.
Rozdzielić żółtka od białek. Białką ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. W oddzielnej misce ubić śmietanę kremówkę.
Do czekolady dodawać pojedynczo żółtka i miksować. Dodać połowę ubitego białka i miksować na małych obrotach. Na koniec delikatnie wymieszać łyżką masę czekoladową z ubitą śmietaną kremówką oraz pozostałym białkiem. Przelać do foremek, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce dzień przed podaniem.
W małym rondelu rozgrzać masło, dodać cukier i kakao. Przygotowaną polewę przestudzić, polać godzinę przed podaniem mus czekoladowy i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz