SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy bulgur
400g wołowiny
1-2 kieliszki czerwonego wina
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1-2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
150g suszonych pomidorów w oliwie
natka pietruszki
sól, pieprz, oregano, chilli w płatkach
oliwa
Mięso kroimy w cienkie kawałki 1x2cm, marchewkę w plastry. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w mniejsze kawałki. Na oliwie smażymy mięso, dodajemy marchewkę i dalej mieszkamy. Po paru minutach podlewamy winem. Gdy trochę odparuje, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i oregano. Dusimy stale mieszając.
W między czasie gotujemy w osolonej wodzie kaszę przez 5 minut. Zostawiamy w wodzie na kolejne 12-15 minut aby napęczniała. Odsączoną kaszę dodajemy do mięsa, na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz