SKŁADNIKI:
600g świeżej brukselki
bulion warzywny
3 kotlety schabu
2 cebule
tymianek
oliwa
Beszamel:
duża łyżka masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Brukselkę myjemy i gotujemy 15-20 minut w bulionie w całości. Bulion może być z kostki rosołowej. Odcedzamy i po wystudzeniu kroimy na pół, większe brukselki na ćwiartki.
Schab kroimy na cienkie paski, cebulę w paski. Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, przyprawiany do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę. Po wymieszaniu wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aby nie było grudek. Doprawiamy solą,białym pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy do momentu aż beszamel zgęstnieje.
Brukselkę mieszamy ze schabem i cebulą , wykładamy w formie do pieczenia. Zalewamy beszamelem i zapiekamy w piekarniku w 200C przez 15-20 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz