SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyzki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
1 świeży duży brokuł
2 cebule
łyżeczka cukru
ząbek czosnku
ser typu feta
tymianek
ziarno słonecznika
2 jajka
200ml gęstej śmietany 18%
sól, pieprz
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki
siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule
owijam folia spożywcza i daje na 30 minut do lodowki. Po tym czasie
rozwałkowuje, wykładam do formy wysmarowanej masłem nakłuwam dno i wkladam do
piekarnika na ok 10 minut w 180st.z folia aluminiowa i obciążone fasola lub
grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
Robię farsz:
Brokuła dzielę na pojedyncze małe różyczki. Gotuje w osolonej wodzie i przelewam zimną wodą. Cebulę kroję w piórka, przesmażam na oliwie, dodaje sól, pieprz oraz trochę cukru. Pod koniec wciskam ząbek czosnku. Mieszam cebulę z brokułami. Ser kroję w kostkę, w misce dodaje trochę oliwy i tymianku i zostaw aby ser przeszedł aromatem. Na suchej patelni podpiekam ziarno słonecznika. Wykładam na podpieczone ciasto brokuły z cebulą. Układam na wierzchu ser oraz posypuję słonecznikiem . Zalewam
sosem czyli wymieszana śmietanka z jajkami, solą i pieprzem. I do
piekarnika na 200st na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz