poniedziałek, 24 września 2012

Tarta brokułowa




SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyzki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy

Farsz:
1 świeży duży brokuł
2 cebule
łyżeczka cukru
ząbek czosnku
ser typu feta
tymianek
ziarno słonecznika
2 jajka
200ml gęstej śmietany 18%
sól, pieprz

oliwa



PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folia spożywcza i daje na 30 minut do lodowki. Po tym czasie rozwałkowuje, wykładam do formy wysmarowanej masłem nakłuwam dno i wkladam do piekarnika na ok 10 minut w 180st.z folia aluminiowa i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.

Robię farsz:

Brokuła dzielę na pojedyncze małe różyczki. Gotuje w osolonej wodzie i przelewam zimną wodą. Cebulę kroję w piórka, przesmażam na oliwie, dodaje sól, pieprz oraz trochę cukru. Pod koniec wciskam ząbek czosnku. Mieszam cebulę z brokułami. Ser kroję w kostkę, w misce dodaje trochę oliwy i tymianku i zostaw aby ser przeszedł aromatem. Na suchej patelni podpiekam ziarno słonecznika. Wykładam na podpieczone ciasto   brokuły z cebulą. Układam na wierzchu ser oraz posypuję słonecznikiem . Zalewam sosem czyli wymieszana śmietanka z jajkami, solą i pieprzem. I do piekarnika na 200st na 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz