SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyzki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
puszka tuńczyka w sosie własnym
350 g pieczarek
duża cebula
ząbek czosnku
2 jajka
200ml gęstej śmietany 18%
sól, pieprz
natka pietruszki
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki
siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule
owijam folia spożywcza i daje na 30 minut do lodowki. Po tym czasie
rozwałkowuje, wykładam do formy wysmarowanej masłem nakłuwam dno i wkladam do
piekarnika na ok 10 minut w 180st.z folia aluminiowa i obciążone fasola lub
grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
Pieczarki w plasterkach wraz z cebula wrzucam na gorąca oliwę, smaże do odparowania wody. Sole i pieprze oraz dodaje zmiażdżony czosnek. Wykładam na podpieczone ciasto pieczarki i tuńczyka . Zalewam sosem czyli wymieszana śmietanka z jajkami, zieleniną, solą i pieprzem. I do piekarnika na 200st na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz