poniedziałek, 3 września 2012

Tarta pieczarkowa z tuńczykiem



SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyzki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy

Farsz:
puszka tuńczyka w sosie własnym
350 g pieczarek
duża cebula
ząbek czosnku
2 jajka
200ml gęstej śmietany 18%
sól, pieprz
natka pietruszki
oliwa



PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folia spożywcza i daje na 30 minut do lodowki. Po tym czasie rozwałkowuje, wykładam do formy wysmarowanej masłem nakłuwam dno i wkladam do piekarnika na ok 10 minut w 180st.z folia aluminiowa i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.

Robię farsz:

Pieczarki w plasterkach   wraz z cebula  wrzucam na gorąca oliwę, smaże do odparowania wody. Sole i pieprze oraz dodaje zmiażdżony czosnek. Wykładam na podpieczone ciasto   pieczarki i  tuńczyka . Zalewam sosem czyli wymieszana śmietanka z jajkami, zieleniną, solą i pieprzem. I do piekarnika na 200st na 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz