czwartek, 17 stycznia 2013

Aromatyczny kurczak z morelami i ciecierzycą


SKŁADNIKI
udka kurczaka
oliwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 marchewki
mała cukinia
puszka ciecierzycy w zalewie
puszka pomidorów
garść suszonych moreli
sól, pieprz, 
czubata łyżka kurkumy i kminu
kolendra suszona


Cebulę kroimy w kostkę, marchew w plasterki, cukinię w plastry i ćwiartki. Udka posypujemy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę, dodajemy udka i smażymy na złoto. Dodajemy marchew i cukinie oraz przeciskamy czosnek. Dodajemy kurkumę i kmin. Jeśli ktoś lubi można dodać suszoną ostrą paprykę. Po paru minutach całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy ciecierzycę, morele pocięte na pół, łyżeczkę kolendry oraz pomidory w puszce. Całość dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku 35-40  minut w 190C aż sos się zredukuje. Kurczaka podajemy posypując natką pietruszki z kuskusem lub polentą.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz