sobota, 15 grudnia 2012

Tarta z łososiem i kaparami



SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyzki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy

Farsz:
200g wędzonego łososia
czubata łyżka kaparów w zalewie
koperek
łyżka chrzanu
1 żółtko
250ml gęstej śmietany 18%
pieprz


Przygotowanie: 

Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folią spożywczą i dajemy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 10 minut w 180 st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.

Farsz:

Łososia kroimy na małe kawałki, kapary oraz koperek siekamy.
Wykładam na podpieczone ciasto łososia i kapary. Zalewamy sosem czyli wymieszana śmietanka z chrzanem,koperkiem, żółtkiem i pieprzem .I do piekarnika na 200st na 20 minut. Podajemy przybrane koperkiem i małą garścią kaparów.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz