niedziela, 18 listopada 2012

Pappardelle z krewetkami i cukinią




SKŁADNIKI:

makaron pappardelle
1 mała cebula
1 cukinia
150g krewetek
suszone pomidory w oliwie
1 ząbek czosnku
suszony tymianek, sól, pieprz, słodka papryka w proszku
starty parmezan
oliwa

Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w cienkie plasterki, odsączone pomidory w paski.
Na dobrze rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną słodkiej papryki. W tym samym czasie gotujemy makaron. Do podsmażonej cukinii dodajemy suszone pomidory (trochę zostawiamy do przybrania) oraz wyciskamy czosnek. Pod koniec dodajemy krewetki i nie smażymy zbyt długo aby nie zrobiły się gumowe. Dodajemy ugotowany makaron oraz oliwę, wszystko dokładnie mieszamy na patelni i podajemy. Na talerzu posypujemy parmezanem, dekorujemy suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Można podać na stole wg uznania oliwy smakowe (grzybową, paprykową itd.)
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz