SKŁADNIKI:
makaron canelloni
300 g szpinaku w liściach
1 serek ricotta
garść startego parmezanu
oliwa
ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
sos beszamelowy
duża łyżka masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
Na oliwie krótko podsmażamy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wyciskamy czosnek. Całość wyjmujemy do miski i studzimy. Dodajemy ricottę oraz parmezan. Tak przygotowanym farszem napełniamy rurki makaronu.
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę. Po wymieszaniu wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aby nie było grudek. Doprawiamy solą,białym pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy do momentu aż beszamel zgęstnieje.
Na dno brytfanki wylewany trochę beszamelu, układamy makaron ze szpinakiem. Wylewamy resztę sosu i posypujemy resztą parmezanu. Zapiekamy w piekarniku w 190C przez 25-30 minut.
Na oliwie krótko podsmażamy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wyciskamy czosnek. Całość wyjmujemy do miski i studzimy. Dodajemy ricottę oraz parmezan. Tak przygotowanym farszem napełniamy rurki makaronu.
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę. Po wymieszaniu wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aby nie było grudek. Doprawiamy solą,białym pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy do momentu aż beszamel zgęstnieje.
Na dno brytfanki wylewany trochę beszamelu, układamy makaron ze szpinakiem. Wylewamy resztę sosu i posypujemy resztą parmezanu. Zapiekamy w piekarniku w 190C przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz