poniedziałek, 12 listopada 2012

Canelloni ze szpinakiem i ricottą



SKŁADNIKI:

makaron canelloni
300 g szpinaku w liściach
1 serek ricotta
garść startego parmezanu
oliwa
ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatułowa

sos beszamelowy

duża łyżka masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa


Na oliwie krótko podsmażamy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wyciskamy czosnek.  Całość wyjmujemy do miski i studzimy. Dodajemy ricottę oraz parmezan. Tak przygotowanym farszem napełniamy rurki makaronu.

W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę. Po wymieszaniu wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aby nie było grudek. Doprawiamy solą,białym pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy do momentu aż beszamel zgęstnieje.

Na dno brytfanki wylewany trochę beszamelu, układamy makaron ze szpinakiem. Wylewamy resztę sosu i posypujemy resztą parmezanu. Zapiekamy w piekarniku w 190C przez 25-30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz