poniedziałek, 5 listopada 2012
Gruzińskie chaczapuri ze szpinakiem
SKŁADNIKI:
300 g mąki
150 ml mleka
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka suszonych drożdży
sól, pieprz
200-300 g świeżego szpinaku
garść startego żółtego sera
sól, pieprz, chilli
2 lub 3 pomidory
natka pietruszki
oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz
gęsty jogurt typu greckiego
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.Szpinak na krótko podsmażamy na oliwie, dodając sól i pieprz.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, układamy na środku szpinak i ser, posypujemy sproszkowanym chilli. Boki ciasta zawijamy do środka jak kopertę, tak aby zakryć farsz.
Na rozgrzanej patelni z odrobioną oliwy smażymy placek po 2 minuty, przewracając parę razy na drugą stronę aż się zrumieni. Pod koniec przykrywamy patelnie i zostawiamy na 5-6 minut aby roztopił się ser w środku.
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy natkę i polewamy oliwą z sokiem z cytryny.
Podajemy pokrojone w trójkąty z jogurtem posypanym słodką czerwoną papryką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz