poniedziałek, 5 listopada 2012

Gruzińskie chaczapuri ze szpinakiem


SKŁADNIKI:
300 g mąki
150 ml mleka
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka suszonych drożdży
sól, pieprz

200-300 g świeżego szpinaku
garść startego żółtego sera
sól, pieprz, chilli

2 lub 3 pomidory
natka pietruszki
oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz

gęsty jogurt typu greckiego

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut  do wyrośnięcia.Szpinak na krótko podsmażamy na oliwie, dodając sól i pieprz.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, układamy na środku szpinak i ser, posypujemy sproszkowanym chilli. Boki ciasta zawijamy do środka jak kopertę, tak aby zakryć farsz.

Na rozgrzanej patelni z odrobioną oliwy smażymy placek po 2 minuty, przewracając parę razy na drugą stronę aż się zrumieni. Pod koniec przykrywamy patelnie i zostawiamy na 5-6 minut aby roztopił się ser w środku.

Pomidory  kroimy w kostkę, dodajemy natkę i polewamy oliwą z sokiem z cytryny.

Podajemy pokrojone w trójkąty z jogurtem posypanym  słodką czerwoną papryką.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz