SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyzki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
1 mała cukinia
200 g szynki
duża cebula
1 mała czerwona ostra papryczka
ząbek czosnku
1 jajko
200ml gęstej śmietany 18%
sól
oliwa
Przygotowanie:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki
siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule
owijam folią spożywczą i dajemy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie
rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do
piekarnika na ok 10 minut w 180 st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub
grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
Farsz:
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w dużą kostkę szynkę, zdejmujemy z patelni. Na tej samej oliwie smażymy pokrojoną cebulę oraz cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem, wyciskamy czosnek oraz dodajemy papryczkę.
Wykładam na podpieczone ciasto cukinie i szynkę . Zalewamy sosem czyli wymieszana śmietanka z jajkiem i solą .I do piekarnika na 200st na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz