poniedziałek, 29 lipca 2013

Potrawka z kurczaka w miodowo-pomidorowym sosie



SKŁADNIKI:

udziec z kurczaka
cukinia
marchewka
cebula biała i czerwona
2 ząbki czosnku
pomidory w puszcze
koncentrat pomidorowy
świeże gałązki tymianku
suszony tymianek, sól, pieprz
2-3 łyżki miodu
oliwa

bagietka, masło, zioła wg uznania

Udźce doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Warzywa pokroić w kostkę,czosnek posiekać w większe kawałki.

Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć udźce z każdej strony, aż będę złoto-brązowe.

Mięso przekładać do glinianego garnka. Na tej samej patelni podsmażyć marchewkę, dodać cukinie a na koniec cebule. Warzywa przełożyć do mięsa. Dodać do garnka pomidory z puszki, czosnek oraz 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego. Wymieszać składniki w garnku, dodać gałązki świeżego tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić garnek z przykrywką na 190C do piekarnika na 35 minut, po tym czasie dodać miód, wymieszać i ponownie wstawić na 15-20 minut bez pokrywy aby sos się zredukował.

Podawać z pieczoną bagietką z masłem i ziołami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz