SKŁADNIKI:
Ciasto
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1 szklanka wody
3 łyżeczki curry
sproszkowane chilli
czosnek granulowany
1 łyżeczka soli
kalafior
olej do smażenia
Sos kolendrowy:
jogurt naturalny lub typu greckiego
sok z połowy cytryny
świeża kolendra
2-3 ząbki czosnku
sproszkowane chilli
sól
Przygotowujemy sos kolendrowy. Przeciskamy czosnek do jogurtu, dodajemy sok z cytryny, posiekaną kolendrę. Doprawiamy chilli, solą i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy ciasto, mąkę mieszkamy z wodą, przyprawami. Zostawiamy na 40 minut. ciasto powinno być podobne jak na naleśniki, podobne do gęstej śmietany.
Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki, obtaczamy w cieście i smażymy porcjami na głębokim tłuszczu. Układamy na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiar oleju.
Podajemy z sosem kolendrowym.
Lubię , lubię :) Wspaniale doprawione:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń