SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
5-6 łyżki wody zimnej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
2-3 bulwy kopru włoskiego
1 średnia cebula
ser gorgonzola
oliwa, masło
sól, świeżo mielony pieprz
świeża szałwia
1 jajko
mały kubek śmietany 18%, 100-150 ml
PRZYGOTOWANIE:
2-3 bulwy kopru włoskiego
1 średnia cebula
ser gorgonzola
oliwa, masło
sól, świeżo mielony pieprz
świeża szałwia
1 jajko
mały kubek śmietany 18%, 100-150 ml
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 12 minut w 180st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
Cebulę oraz koper włoski pokroić w cienkie pióra.Na patelni rozgrzać łyżkę masła z oliwą , dodać cebulę.Smażyć na głęboki złoty kolor, dodać koper. Smażyć mieszając do czasu aż koper będzie miękki. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.Przestudzić.
Ser pokroić na drobną kostkę,jajko wymieszać ze śmietaną nie dodawać soli - słony ser.
Na upieczone ciasto wyłożyć koper włoski z cebulą, rozłożyć równomiernie ser i świeże listki szałwii. Zalać śmietaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.
Cebulę oraz koper włoski pokroić w cienkie pióra.Na patelni rozgrzać łyżkę masła z oliwą , dodać cebulę.Smażyć na głęboki złoty kolor, dodać koper. Smażyć mieszając do czasu aż koper będzie miękki. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.Przestudzić.
Ser pokroić na drobną kostkę,jajko wymieszać ze śmietaną nie dodawać soli - słony ser.
Na upieczone ciasto wyłożyć koper włoski z cebulą, rozłożyć równomiernie ser i świeże listki szałwii. Zalać śmietaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.
koper włoski ma cudowny aromat już sobie wyobrażam jakie to dobre.
OdpowiedzUsuńmam dla Ciebie zdjęcie. ładnie wyszedłeś. odezwij się do mnie na maila. pozdrawiam