niedziela, 6 kwietnia 2014

Pęczotto z grzybami


























SKŁADNIKI:

włoszczyzna (seler,por,pietruszka,marchewka)
2 liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz świeżo mielony

350g pęczaku
400g podgotowanych podgrzybków
1 średnia cebula
50g masła
olej rzepakowy
120g sera cheddar

natka pietruszki

Włoszczyznę myjemy i obieramy. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu aby otrzymać  ok 1,5 litra bulionu warzywnego.

Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, smażymy na złoty kolor cebulę. Dodajemy następnie pęczak, mieszamy aby się dokładnie zeszklił. Dodajemy stopniowo bulion, stale mieszając. 

Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej z odrobina masła i przesmażamy ugotowane podgrzybki. Gdy zużyjemy już 2/3 buliony dodajemy grzyby do pęczaku. Dalej mieszamy i podlewamy resztą bulionu. Gdy kasza jest już miękka ( ok 25-30 minut) dodajemy masło, gdy się rozpuści wsypujemy starty na małych oczkach ser. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pęczotto powinno mieć gładką i kremową konsystencję.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz