sobota, 15 marca 2014

Tarta z boczkiem i kukurydzą


SKŁADNIKI:

Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
5-6 łyżki wody zimnej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy

Farsz:
wędzony boczek
4 małe cebule
sproszkowane chilli
puszka kukurydzy
gałka muszkatołowa
świeżo mielony pieprz

natka pietruszki
1 jajko
mały kubek śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 12 minut w 180st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać kukurydzę z puszki. Doprawić pieprzem i gałką. Po 10 minutach zdjąć z patelni. Przestudzić, dodać łyżkę śmietany i zmiksować, tak aby część kukurydzy została w całości.

Boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę w talarki, natkę drobno posiekać. Wymieszać jajko z resztą śmietany, nie dodawać soli - słony boczek.

Na suchej patelni podsmażyć boczek, gdy się wytopi dodać cebulę. Doprawić chilli, smażyć na złoty kolor. Na upieczone ciasto wyłożyć boczek z cebulą, przykryć masą z kukurydzy, posypać natką pietruszki oraz zalać śmietaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz