SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
5-6 łyżki wody zimnej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
2 pęczki botwinki
200 g fety
2 duże ząbki czosnku
miód
oliwa
sól, świeżo mielony pieprz
świeży tymianek i oregano
PRZYGOTOWANIE:
2 pęczki botwinki
200 g fety
2 duże ząbki czosnku
miód
oliwa
sól, świeżo mielony pieprz
świeży tymianek i oregano
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 12 minut w 180st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
Umytą botwinkę kroimy w plasterki razem z częścią liści. Przekładamy do brytfanki, polewany obficie oliwą, przeciskamy czosnek, dodajemy dużą łyżkę miodu i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zapiekamy w piekarniku 18 minut w 190 st.
Fetę kruszymy na mniejsze kawałki, siekamy garść tymianku i oregano. Na upieczony spód ciasta wykładamy upieczoną botwinkę, fetę oraz zioła. Zapiekamy kolejne 15 minut.
Podajemy posypując świeżym tymiankiem.
Umytą botwinkę kroimy w plasterki razem z częścią liści. Przekładamy do brytfanki, polewany obficie oliwą, przeciskamy czosnek, dodajemy dużą łyżkę miodu i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zapiekamy w piekarniku 18 minut w 190 st.
Fetę kruszymy na mniejsze kawałki, siekamy garść tymianku i oregano. Na upieczony spód ciasta wykładamy upieczoną botwinkę, fetę oraz zioła. Zapiekamy kolejne 15 minut.
Podajemy posypując świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz