SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
5-6 łyżki wody zimnej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
500g zielonych szparagów
200 g szynki wieprzowej
garść pomidorów kiściowych
4 jajka
100ml śmietany 18%
sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
500g zielonych szparagów
200 g szynki wieprzowej
garść pomidorów kiściowych
4 jajka
100ml śmietany 18%
sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 12 minut w 180st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
Szparagi myjemy, kroimy na trzy części, gotujemy w lekko osolonej wodzie 8 minut. Szynkę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Pomidorki kroimy na pół i również na małej ilości oliwy podsmażamy bez przewracania aby uzyskać brązowy grillowy kolor.
Jajka mieszamy w misce ze śmietaną, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na upieczony spód wykładamy szparagi i szynkę.Posypujemy dla smaku tymiankiem. Zalewamy masą jajeczną, na wierz układamy pomidory. Zapiekamy w piekarniku 18 minut w 190C.
Szparagi myjemy, kroimy na trzy części, gotujemy w lekko osolonej wodzie 8 minut. Szynkę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Pomidorki kroimy na pół i również na małej ilości oliwy podsmażamy bez przewracania aby uzyskać brązowy grillowy kolor.
Jajka mieszamy w misce ze śmietaną, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na upieczony spód wykładamy szparagi i szynkę.Posypujemy dla smaku tymiankiem. Zalewamy masą jajeczną, na wierz układamy pomidory. Zapiekamy w piekarniku 18 minut w 190C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz