SKŁADNIKI:
2 szklanki suchej czerwonej fasoli
1 duży owoc granatu (ewentualnie kupny sok z granatu)
2 szklanki wody
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
garść świeżej kolendry
sól, świeżo mielony pieprz
olej
Fasolę namaczamy parę godzin wcześniej, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.Warzywa kroimy w kostkę, z granatu w sokowirówce przygotowujemy sok.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa i smażymy aż lekko się zrumienią. Doprawiamy papryką słodką i ostrą, przeciskamy czosnek. Dokładamy fasolę, następnie dodajemy garść drobno pokrojonej kolendry. Zalewamy wodą i sokiem z granatów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny. Zupę miksujemy blenderem, tak aby zostały drobne kawałki warzyw. Podajemy z garścią prażony orzechów włoskich, kolendrą i łyżką śmietany. Na drugi dzień zupa nabiera jeszcze lepszego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz