SKŁADNIKI:
– 2 długie bakłażany
– 200 g orzechów włoskich
– 1 duży ząbek czosnku
– szczypta płatków chilli
– 1 łyżka ziaren kolendry
– garść świeżej kolendry
– sól
– 50 ml wody
– olej
- owoc granatu do dekoracji
Bakłażana kroimy w podłużne plastry. Solimy i odstawiamy na 20 minut. Następnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Smażymy partiami na oleju na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Orzechy mielimy w blenderze na drobny pył. Ziarna kolendry podgrzewamy na suchej patelni a następnie ucieramy w moździerzu, dodajemy orzechy, przeciśnięty czosnek, sól, płatki chili i wodę. Dodajemy tyle wody aby uzyskać pastę, na koniec mieszamy z garścią pociętej drobno świeżej kolendry.
Bakłażany smarujemy pastą, zawijamy w rulony, podajemy z pestkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz