SKŁADNIKI:
500g mąki
30g świeżych drożdży
230 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli
farsz
400g mielonego mięsa wieprzowego
6 dużych liści kapusty pekińskiej
cebula dymka ze szczypiorem
kawałek świeżego imbiru
płaska łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka oleju sezamowego
Drożdże rozrobić z odrobiną letniej wody i cukrem. Zostawić aby zaczyn zaczął pracować.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej. Dodać zaczyn i letnią wodę. Wyrabiać energicznie ciasto drożdżowe. Gdy będzie elastyczne, podsypać mąką, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
Kapustę pekińska drobno posiekać, lekko posolić o odstawić w misce aby zmiękła. Drobno posiekać imbir, dymkę i szczypior. Wymieszać z mięsem. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do farszu. Dodać sos sojowy, oleje i sól do smaku. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkowywać na koła o średnicy ok. 11cm. Środek powinien być grubszy niż ranty. Nakładać czubatą łyżkę farszu i lepić bułeczki baozi. Każdą bułeczkę układać na kwadratowym kawałku papieru do pieczenia.Bułeczki układać w bambusowym sitku i parować ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz