poniedziałek, 22 czerwca 2015

Lody truskawkowe



SKŁADNIKI:

500 ml tłustego mleka
200 g śmietanki 36%
laska wanilii
180 g cukru
6 żółtek

500g truskawek

łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

W dużym garnku gotujemy wodę i wstawiamy drugą miskę do kąpieli wodnej.
W misce ucieramy na pulchną masę żółtka z cukrem. 
Mleko podgrzewamy z rozciętą laską wanilii 10 minut na małym ogniu.
Zagotowane mleko wlewamy stopniowo do żółtek ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Całość schładzamy  w zimnej wodzie nadal mieszając.

W oddzielnym naczyniu ubijamy zimną śmietankę i łączymy z wystudzoną już masą.

Truskawki obieramy, myjemy  i miksujemy z sokiem z cytryny blenderem. Łączymy z masą na lody. Chłodną masę wlewamy do maszynki do lodów i ucieramy 60 minut. Lody przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 12 godzin. Można dodatkowo  w tym czasie 2 razy wyjąć lody, rozdzielić ponownie łyżką, wymieszać i wstawić do zamrażalnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz