SKŁADNIKI:
7 skrzydełek z kurczaka
pasta imbirowo-czosnkowa (lub świeży imbir i czosnek)
olej roślinny do głębokiego smażenia
sól
świeżo mielony pieprz
łyżka sosu sojowego
czerwona pasta chilli lub czerwona papryka mielona
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki kukurydzianej
Pastę imbirowo-czosnkową można zrobić samodzielnie. Wystarczy dokładnie zmiksować imbir i czosnek,dodać odrobinę oleju aby powstała gładka pasta.
Skrzydełka należy podzielić nożem na 3 części krojąc w stawie. Najmniejszy element odrzucamy. Nożem oddzielamy mięso wokół kości przy nasadzie, aby ścięgna przestały się trzymać kości. Trzymając pionowo kość ściągamy mięso w dół aby powstał lizak. Mięso należy wywinąć na zewnątrz. Podobnie robimy z drugim elementem skrzydełka- jest tam dodatkowa cienka kość którą należy usunąć aby powstał drugi chicken lollipop.
Skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej, sól, pieprz oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na 2 godziny.
W drugim naczyniu dodajemy 2 rodzaje mąki, czerwoną pastę chilli lub paprykę, 1 łyżkę pasty imbirowo-czosnkowej, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy , dodajemy odrobinę wody aby powstało ciasto. Mięso obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar oleju, końcówki kości zawijamy folią aluminiową. Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz