SKŁADNIKI:
500g mąki
1 szklanka letniej wody
szczypta soli
300g łopatki wieprzowej
200g wołowiny lub baraniny
100g brzucha
2 średnie cebule
sól, czarny pieprz
1 łyżka suszonej kolendry
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera i pora
1 liści laurowy, ziele angielskie
natka pietruszki
świeżo mielony pieprz
roztopione masło
Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy 0,5 litra wody i gotujemy bulion warzywny.
Mięso mielimy w maszynce, cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mielonego. Doprawiamy solą, pieprze i suszoną kolendrą. Do mięsa wlewamy 1 szklankę zimnego buliony warzywnego,mieszamy dokładnie i ewentualnie jeszcze podlewamy bulion.
Mąkę ze szczypta soli i wodą wyrabiamy na gładkie i elastyczne miasto. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Rozwałkowujemy placek, podsypujemy mąką i wycinamy koła o średnicy 12-13 cm, na każdy nakładamy czubatą łyżkę mięsa. Zawijamy do góry robiąc zakładki do otrzymania sakiewki, końcówkę odrywamy.
Chinkali wrzucamy do osolonej wody, po wypłynięciu gotujemy dodatkowo 4-5 minut. Podajemy posypane świeżo mielonym pieprzem, natka pietruszki i ewentualnie odrobioną masła.
Jedząc chinkali trzymamy pierożki do góry nogami, odgryzamy mały kawałek i wypijamy bulion z środka, końcówki są twarde i ich nie jemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz