niedziela, 6 grudnia 2015

Zapiekanka Pokusa Janssona


SKŁADNIKI:

1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 mały ząbek czosnku
1 puszka marynowany sardeli , nie w oleju 

olej
sól, pieprz, tymianek

400 ml śmietanki 30%
6 czubatych łyżek bułki tartej
 kilka kawałku masła


Cebulę pokroić w drobne pióra, podsmażyć na oleju dodając pod koniec przeciśnięty ząbek czosnku.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub poszatkować na duże paski robotem kuchennym. Formę wysmarować masłem, wyłożyć połowę ziemniaków, lekko osolić,dodać pieprz i tymianek.Wyłożyć cebulę i fileciki sardeli. Zalewę z puszki dodać do śmietanki. Przykryć resztą ziemniaków, ponownie posypać solą,pieprzem i tymiankiem. Zapiekankę zalać śmietanką. Posypać bułką tarką i położyć parę kawałków masła. Zapiekać w 190C przez godzinę.


2 komentarze:

  1. Ciekawe zastosowanie tymianku w zapiekance ! :)
    Zapraszam do siebie na: http://helphystyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Panie Przemku, wygląda niesamowicie apetycznie, a smakuje za pewne jeszcze lepie. Świetna robota ! Tak trzymać

    OdpowiedzUsuń