SKŁADNIKI:
1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 mały ząbek czosnku
1 puszka marynowany sardeli , nie w oleju
olej
sól, pieprz, tymianek
400 ml śmietanki 30%
6 czubatych łyżek bułki tartej
kilka kawałku masła
Cebulę pokroić w drobne pióra, podsmażyć na oleju dodając pod koniec przeciśnięty ząbek czosnku.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub poszatkować na duże paski robotem kuchennym. Formę wysmarować masłem, wyłożyć połowę ziemniaków, lekko osolić,dodać pieprz i tymianek.Wyłożyć cebulę i fileciki sardeli. Zalewę z puszki dodać do śmietanki. Przykryć resztą ziemniaków, ponownie posypać solą,pieprzem i tymiankiem. Zapiekankę zalać śmietanką. Posypać bułką tarką i położyć parę kawałków masła. Zapiekać w 190C przez godzinę.
Ciekawe zastosowanie tymianku w zapiekance ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na: http://helphystyle.blogspot.com/
Panie Przemku, wygląda niesamowicie apetycznie, a smakuje za pewne jeszcze lepie. Świetna robota ! Tak trzymać
OdpowiedzUsuń