niedziela, 6 grudnia 2015

Köttbullar



SKŁADNIKI:

250 g mięsa wieprzowego
250 g mięsa wołowego
1 średnia cebula
2 łyżki masła

7-8 łyżek bułki tartej
250 ml śmietany kremówki
1 jajko

sól, pieprz

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na patelni z jedną łyżką masła. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do naczynia wsypujemy bułkę tartą i zalewamy śmietanką.

Mięso mielimy, dodajemy cebulę oraz namoczoną bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy mięso. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Smażymy na oleju z 1 łyżką masła, dokładnie obracając kulki aby równo się usmażyły. Podajemy z puree ziemniaczanym i żurawiną.




3 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń