SKŁADNIKI:
250 g mięsa wieprzowego
250 g mięsa wołowego
1 średnia cebula
2 łyżki masła
7-8 łyżek bułki tartej
250 ml śmietany kremówki
1 jajko
sól, pieprz
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na patelni z jedną łyżką masła. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do naczynia wsypujemy bułkę tartą i zalewamy śmietanką.
Mięso mielimy, dodajemy cebulę oraz namoczoną bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy mięso. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Smażymy na oleju z 1 łyżką masła, dokładnie obracając kulki aby równo się usmażyły. Podajemy z puree ziemniaczanym i żurawiną.
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń