Składniki:
- ryż arborio
- bulion drobiowy
- szafran, alternatynie kurkuma
- pierś z kurczaka
- 1 mały ząbek czosnku
- cukinia
- czerwona papryka
- zielony groszek mrożony
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła
- starty parmezan
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać ryż. Mieszać około minuty aby cały pokrył się tłuszczem. Dodać trochę bulionu oraz szafran rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody ( kurkumę rozpuszczamy w bulionie). Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty czosnek i zostawić na 10 minut aby przeszły smaki.
Kurczaka dodajemy do ryżu ciągle mieszając. Po pewnym czasie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, paprykę oraz groszek. Bulion należy dodawać partiami,aż ryż wchłonie płyn.Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Na koniec dodać masło oraz starty parmezan. Ważny aby cały czas mieszać risotto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz