środa, 1 sierpnia 2012

Tarta z boczkiem i rukolą




SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyzki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy


Farsz:
pół paczki rukoli

250g boczku
suszone pomidory w oliwie
2 jajka
200ml gęstej smietany 18%

3 czubate łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
duża garść pestek dyni


PRZYGOTOWANIE:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folia spożywcza i daje na 30 minut do lodowki. Po tym czasie rozwałkowuje, wykładam do formy wysmarowanej masłem nakłuwam dno i wkladam do piekarnika na ok 10 minut w 180st.z folia aluminiowa i obciazone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.


Robie farsz: Na suchej patelni podsmażam pokrojony w kostkę boczek, pomidory odsączone z oliwy kroje w paski. Na rozgrzanej patelni opiekam pestki dyni aż napęcznieją i trochę się przypieką. Wykładam na podpieczone ciasto  umytą rukolę, boczek i pomidory suszone. Zalewam sosem czyli wymieszana śmietanka z jajkami,parmezanem, solą i pieprzem. Na koniec posypuję pestami dyni i do piekarnika na 200st na 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz