środa, 1 sierpnia 2012

Torcik czekoladowy




Przepis dostałem od Przyjaciółki z pracy :)

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
3 jajka
100 g cukru pudru
30 gram mąki pszennej
lody śmietankowe lub  straciatella

truskawki
cukier puder
sos czekoladowy

W miskę  wkruszamy czekoladę (gorąca kąpiel w garnku z gotująca się wodą), gdy się lekko rozpuści dodajemy masło, i cukier puder, mieszamy. Gdy wszystko się rozpuści i dobrze połączy, miskę zdejmujemy i studzimy. W momencie gdy masa dobrze ostygnie dodajemy roztrzepane jajka i mąkę - mieszamy na gładka masę.Powinna mieć konsystencę budyniu.


Foremki smarujemy masłem, wlewamy do nich masę czekoladową, do 2/3 ich wysokości. Wypełnione foremki wkładamy do zamrażarki na parę godzin.Następnie wyjmujemy, pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach C.

Torcik wykładamy na talerz, połowę opruszamy cukrem pudrem, podajemy z lodami, truskawkami i sosem czekoladowym. W środku torcik powinnień mieć płynną czekoladę.


Lubię ten prosty przepis, ponieważ gotowe tociki mogą czekać w zamrażalniku na niespodziewanych gości.

1 komentarz: