poniedziałek, 18 marca 2013
Kurczak w sezamie i zielone warzywa z imbirem
SKŁADNIKI
olej arachidowy
pierś z kurczaka
ciasto:
1 jajko
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
sos do kurczaka (łyżka cukru brązowego, łyżka wody,łyżka octu ryżowego, łyżka sosu czosnkowego chilli Tao Tao)
sezam
zielony groszek cukrowy
brokuł
cukinia
świeży imbir
sos do warzyw (2 łyżki miodu, sos sojowy jasny, pieprz cayenne)
ciemny sos sojowy
Kurczaka kroimy w plastry. Rozmącone jajko łączymy z mąką pszenna i ziemniaczaną oraz odrobiną wody. Dodajemy kurczaka i zostawiamy na chwilę.
Przygotowujemy sosy do kurczaka i warzyw mieszając podane składniki.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, imbir kroimy w cienkie słupki.
Rozgrzewamy olej w woku, dodajemy imbir i po chwili zielone warzywa. Gdy zmiękną dodajemy przygotowany sos, doprawiamy odrobiną ciemnego sosu sojowego dla nadania koloru. Zdejmujemy warzywa na talerz.
Na głębokim tłuszczu smażymy kurczaka obtoczonego w cieście na złoty kolor. Zdejmujemy kurczaka na ręcznik papierowy, wylewamy olej tak aby została go minimalna ilość. Wrzucamy kurczaka na woka,dodajemy przygotowany czerwony sos oraz sezam. Energiczne mieszkamy i wykładamy na talerz z warzywami dekorując świeżą dymką. Danie można również podać z ryżem jaśminowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz