poniedziałek, 18 marca 2013

Kurczak w sezamie i zielone warzywa z imbirem



SKŁADNIKI

olej arachidowy
pierś z kurczaka

ciasto:
1 jajko
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody

sos do kurczaka (łyżka cukru brązowego, łyżka wody,łyżka octu ryżowego, łyżka sosu czosnkowego chilli Tao Tao)

sezam


zielony groszek cukrowy
brokuł
cukinia
świeży imbir
sos do warzyw (2 łyżki miodu, sos sojowy jasny, pieprz cayenne)
ciemny sos sojowy


Kurczaka kroimy w plastry. Rozmącone jajko łączymy z mąką pszenna i ziemniaczaną oraz odrobiną wody. Dodajemy kurczaka i zostawiamy na chwilę.

Przygotowujemy sosy do kurczaka i warzyw mieszając podane składniki.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, imbir kroimy w cienkie słupki.

Rozgrzewamy olej w woku, dodajemy imbir i po chwili zielone warzywa. Gdy zmiękną dodajemy przygotowany sos, doprawiamy odrobiną ciemnego sosu sojowego dla nadania koloru. Zdejmujemy warzywa na talerz.

Na głębokim tłuszczu smażymy kurczaka obtoczonego w cieście na złoty kolor. Zdejmujemy kurczaka na ręcznik papierowy, wylewamy olej tak aby została go minimalna ilość. Wrzucamy kurczaka na woka,dodajemy przygotowany czerwony sos oraz sezam. Energiczne mieszkamy i wykładamy na talerz z warzywami dekorując świeżą dymką. Danie można również podać z ryżem jaśminowym.
















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz