poniedziałek, 25 marca 2013

Ziemniaczana zapiekanka z porem i łososiem


SKŁADNIKI:

łosoś
por
ziemniaki
parmezan
masło
śmietana
koperek
oliwa
sól,pieprz, cytryna


Łososia przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, polewamy oliwa. Pora kroimy na pół i w plasterki. Smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę pieczemy w piekarniku 180C przez 15-20 minut.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i tłuczemy na gładką masę dodając łyżkę masła, śmietanę oraz trochę parmezanu.

Formę do zapiekania smarujemy oliwą. Wykładamy pora, następnie kawałki łososia. Lekko przestudzone pure wyciskamy na wierzchu przy pomocy rękawa cukierniczego.Na ziemniaki dodajemy trochę masła. Zapiekamy w piekarniku z grillem 15 minut 200C. Podajemy posypując świeżym koperkiem.















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz