SKŁADNIKI
pierś z kurczaka
mała cukinia
1 cebula
natka pietruszki
jajko
gotowe ciasto francuskie
sól,pieprz
1 łyżeczka brązowego cukru
czosnek suszony
słodka papryka, oregano
oliwa
Cukinie kroimy w trochę grubsze słupki, solimy i doprawiamy suszonym czosnkiem. Cebulę kroimy w plastry, kurczaka w podłużne kawałki a następnie doprawiamy solą, pieprzem oregano i słodką papryką.
Na patelni z oliwą smażymy cukinię aby zmiękła i lekko się zabrązowiła. Następnie na oliwię smażymy cebulę, doprawiamy solą, pieprzem. Pod koniec dodajemy cukier aby go skarmelizować z cebulą.
Na oliwie podsmażamy kurczaką, kładziemy na ręczniku papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.
Ciasto francuskie kroimy w podłużne pasy. Na jednym końcu układamy paski kurczaka, zawijamy odrobinę a następnie układamy cukinię i cebulę. Zawijamy do końca, układamy na blasze z oliwą, smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem. Pieczemy zgodnie z podanym czasem dla ciasta francuskiego. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz