piątek, 26 kwietnia 2013

Sałatka z jajkiem i szpinakiem


SKŁADNIKI

świeży szpinak baby
mała cebula
1 mała cukinia
suszony tymianek
1 lub 2 jajka
garść gotowych grzanek

oliwa
biały ocet winny
2 łyżeczki miodu
świeżo mielony pieprz i sól

Szpinak dokładnie płuczemy. Jajko gotujemy na twardo a następnie kroimy w ćwiartki. Cebulę i cukinie kroimy w plasterki.Na patelni z oliwą smażymy chwilę cukinię posypaną tymiankiem i solą.Robimy sos z oliwy, octu, miodu przyprawiając solą i pieprzem.

Układamy warstwami szpinak, cebulę, cukinię i jajka. Polewamy sosem i posypujemy grzankami. Można podać  np. z ciepła bagietką z oliwą rozmarynową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz