Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyzki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
świeże liście botwinki
2 czerwone cebule
łyżka cukru trzcinowego
200g boczku
1 ostra czerwona papryczka
1 jajko
2 czerwone cebule
łyżka cukru trzcinowego
200g boczku
1 ostra czerwona papryczka
1 jajko
200ml gęstej śmietany 18%
sól
oliwa
Przygotowanie:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folią spożywczą i dajemy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy do piekarnika na ok 10 minut w 180 st. z folią aluminiową i obciążone fasola lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
Farsz:
Cebulę kroimy w plastry, boczek i papryczkę w kostkę.
Na suchej patelni smażymy boczek, dodajemy papryczkę. Zdejmujemy na talerz. Na tej samej patelni smażymy cebulę. Po pary minutach dodajemy cukier i karmelizujemy cebulę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz