SKŁADNIKI
pierś z kurczaka
czerwona papryka
marchewka
cebula
groszek cukrowy (może być mrożony)
świeży imbir
pędy bambusa
grzyby Mun
1 mała papryczka chili
olej arachidowy
ciemny sos sojowy
sos rybny
sos miodowy z czosnkiem Tao Tao
imbir suszony
olej sezamowy
sezam
Kurczaka kroimy w paski, posypujemy imbirem i zostawiamy w marynacie z sosu sojowego z małą łyżeczką sosu rybnego. Warzywa kroimy w paski. W woku rozgrzewamy na dużym płomieniu olej arachidowy. W pierwszej kolejności smażymy marchewkę, następnie dodajemy cebulę. Po chwili dodajemy kurczaka z marynatą. Gdy się podsmaży dodajemy pozostałe warzywa, grzyby, imbir i pędy bambusa. Doprawiamy sporą ilością sosu miodowo- czosnkowego. Danie przygotowujemy na dużym płomieniu, cały czas energicznie mieszając i nie zbyt długo smażymy. Pod sam koniec dla smaku dodajemy trochę oleju sezamowego. Podajemy z ryżem i posypujemy białym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz