czwartek, 11 kwietnia 2013

Miodowy kurczak z sezamem


SKŁADNIKI

pierś z kurczaka
czerwona papryka 
marchewka
cebula
groszek cukrowy (może być mrożony)
świeży imbir
pędy bambusa
grzyby Mun
1 mała papryczka chili

olej arachidowy
ciemny sos sojowy
sos rybny
sos miodowy z czosnkiem Tao Tao
imbir suszony
olej sezamowy
sezam


Kurczaka kroimy w paski, posypujemy imbirem i zostawiamy w marynacie z sosu sojowego z małą łyżeczką sosu rybnego. Warzywa kroimy w paski. W woku rozgrzewamy na dużym płomieniu olej arachidowy. W pierwszej kolejności smażymy marchewkę, następnie dodajemy cebulę. Po chwili dodajemy kurczaka z marynatą. Gdy się podsmaży dodajemy pozostałe warzywa, grzyby, imbir i pędy bambusa. Doprawiamy sporą ilością sosu miodowo- czosnkowego. Danie przygotowujemy na dużym płomieniu, cały czas energicznie mieszając i nie zbyt długo smażymy. Pod sam koniec dla smaku dodajemy trochę oleju sezamowego. Podajemy z ryżem i posypujemy białym sezamem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz