SKŁADNIKI
1 cebula
2 ząbki czosnku
400g mięsa mielonego
czubata łyżka koncentratu pomidorowego
pomidory w puszce
oliwa
świeżo mielony pieprz, sól, cukier
przyprawa do musaki (można kupić w sklepach z przyprawami.Jeśli się nie uda to: cynamon,oregano,goździk i gałka mielona)
600ml mleka
2 łyżki masła
3 czubate łyżki mąki
sól, biały pieprz mielony, świeżo mielona gałka muszkatołowa
cukier
1 duży bakłażan
Cebulę kroimy w kostkę. Bakłażana w plastry, które solimy i zostawiamy na sitku.
W garnku podgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, dodajemy mięso. Doprawiamy solą,pieprzem i przyprawą do musaki. Po paru minutach dodajemy koncentrat, pomidory w puszce. Przeciskamy czosnek i dodajemy czubatą łyżeczkę cukru. Mięso dusimy na małym ogniu 25-30 minut.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Wlewamy mleko i mieszamy trzepaczką aby nie było grudek. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką i cukrem. Gotujemy aż sos zrobi się gesty jak budyń.
Na patelni z oliwą smażymy krótko bakłażana aż lekko zbrązowieje. Formy do zapiekania wypełniamy odrobiną mięsa z sosem pomidorowym, układamy warstwę bakłażanów. Następnie warstwę mięsa i zalewamy beszamelem. Można musakę posypać żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku 180C przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz