wtorek, 16 kwietnia 2013

Kurczak chop suey


SKŁADNIKI

pierś z kurczaka
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego

olej arachidowy lub inny roślinny

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
250g kiełków fasoli lub mix kiełków na patelnię

2 łyżeczki oleju sezamowego do smaku
1 łyżka mąki kukurydzianej
250 ml bulionu drobiowego

por do dekoracji

Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w sosie sojowym z cukrem trzcinowym.
Cebulę kroimy w większe ćwiartki, kiełki dokładnie myjemy. Mąką kukurydzianą rozrabiamy z odrobiną wody.

Na rozgrzanym oleju arachidowym smażymy na dużym ogniu kurczaka z marynatą. Dodajemy cebulę, następnie przeciskamy czosnek a po 3 minutach dodajemy kiełki. Doprawiamy olejem sezamowym. Pod koniec wlewamy bulion drobiowy oraz zaciagamy mąką kukurydzianą. Sos powinien bardzo szybko zgęstnieć.  Podajemy z ryżem i dekorujemy paskami pora.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz