SKŁADNIKI
pierś z kurczaka
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
olej arachidowy lub inny roślinny
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
250g kiełków fasoli lub mix kiełków na patelnię
2 łyżeczki oleju sezamowego do smaku
1 łyżka mąki kukurydzianej
250 ml bulionu drobiowego
por do dekoracji
Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w sosie sojowym z cukrem trzcinowym.
Cebulę kroimy w większe ćwiartki, kiełki dokładnie myjemy. Mąką kukurydzianą rozrabiamy z odrobiną wody.
Na rozgrzanym oleju arachidowym smażymy na dużym ogniu kurczaka z marynatą. Dodajemy cebulę, następnie przeciskamy czosnek a po 3 minutach dodajemy kiełki. Doprawiamy olejem sezamowym. Pod koniec wlewamy bulion drobiowy oraz zaciagamy mąką kukurydzianą. Sos powinien bardzo szybko zgęstnieć. Podajemy z ryżem i dekorujemy paskami pora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz