SKŁADNIKI
Na ciasto:
250 g maki
125 g masła
3-4 łyzki wody zimnej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
300-400g brązowych pieczarek
ser brie
mała cebula
garść orzechów włoskich
1 jajko
100ml gęstej śmietany 18%
sól, pieprz
suszony tymianek
oliwa
Przygotowanie:
Ciasto : masło (temperatura pokojowa) pokrojone w kawałki
siekamy z mąka i sola, robimy kruszonkę i zagniatamy z wodą. Uformowaną kule
owijam folią spożywczą i dajemy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie
rozwałkowujemy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem nakłuwamy dno i wkładamy
do piekarnika na ok 10 minut w 180 st. z folią aluminiową i obciążone fasola
lub grochem, potem jeszcze 5 minut bez fasoli.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki oraz ser w plasterki. Na oliwie smażymy cebulę, dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy pieczarki. Zalewamy wymieszanym jajkiem z odrobioną śmietany. Na wierzch układamy ser brie, posypujemy posiekanym orzechami i tymiankiem. Zapiekamy w 200C przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz