poniedziałek, 18 lutego 2013

Serowo-orzechowe tagliatelle


SKŁADNIKI:


makaron tagliatelle
pierś z kurczaka
1 mała cukinia
1 mały ząbek czosnku
80g startego sera grana padano
80g orzechów włoskich
gęsta śmietanka 36%
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa

Cukinie kroimy przy pomocy obieraczki do warzyw w podłużne strugi a następnie solimy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Orzechy dokładnie siekamy na desce. Do kurczaka dodajemy przeciśnięty czosnek oraz trochę pieprzu. Zostawiamy na chwilę w lodówce.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie na oliwie smażymy kurczaka, dodajemy orzechy a następnie cukinię. Dodajemy pod koniec na patelnie śmietankę oraz ser i zmniejszamy płomień. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gdy sos zgęstnieje dodajemy makaron  z odrobina wody  z gotowania. Wykładamy na talerze posypując odrobiną orzechów włoskich.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz