SKŁADNIKI:
3 kg czerwonej papryki
2 średnie bakłażany
1 papryczka chilli
3-4 ząbki czosnku
oliwa
sól
ocet winny
Bakłażana kroimy na pół,paprykę w całości układamy na folii aluminiowej. Skrapiamy warzywa odrobiną oliwy i pieczemy w piekarniku 190C przez 80 minut. Warzywa przekręcamy aby zrobiła się czarna skórka.
Lekko przestudzoną paprykę obieramy ze skórki, łyżką wybieramy sam środek z bakłażana. Paprykę miksujemy blenderem, ale tak aby zostały kawałki.
W dużym garnku przekładamy warzywa. Przeciskamy czosnek oraz dodajemy drobno posiekane chilli. Doprawiamy solą oraz dodajemy sporą ilość oliwy. Całość dusimy na małym ogniu dwie godziny aby zredukować płyn. Pod koniec doprawiamy odrobiną octu winnego.
Ajvar przekładamy do słoików i pasteryzujemy w wodzie przez 15 minut.
Z tej ilości wyszło mi 6 średnich słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz